top of page

Miljøvennlig avfallshåndtering

for bedrifter, organisasjoner og det offentlige

JOMoenMiljø_Comprimatorbil_Tømmer_Container

Driftseffektivitet møter miljøansvar i vår løsning med comprimatorbiler.

Vi tilbyr en problemfri, økonomisk og bærekraftig innsamling av næringsavfall rett fra din bedrifts dørstokk. Med vår unike comprimatorbilrute blir avfallet ditt hentet, komprimert og klargjort for gjenvinning - alt i én enkel operasjon. Slik kan vi redusere antall turer, kutte ned på klimaavtrykket, og samtidig spare deg for tid og penger. Det er ikke bare god forretningsskikk; det er god samvittighet, rett og slett.

Hva tilbyr vi?

Vi er stolte av å være den eneste aktøren i Rauma og Vestnes som tilbyr comprimatorbil-tjenester. Vår unike tjeneste gjør det mulig å samle avfall fra mange bedrifter på én og samme tur, noe som minimerer både kostnader og miljøavtrykk.

Hvorfor velge oss?

Miljøvennlig: Vi reduserer antall turer, noe som fører til mindre drivstoffbruk og utslipp.

Økonomisk: Lavere transportkostnader betyr bedre priser for deg.

Fleksibilitet: Vi tilpasser beholderstørrelse og tømmeplan etter din bedrifts behov.

Totalkunde-rabatt: Inngår du totalkunde-avtale og leverer alt avfall gjennom oss vil du få 10% rabatt på alle transport- og leiekostnader. Dette i tillegg til allerede gode priser.

Slik fungerer tjenesten

Å levere avfall til oss er enkelt. Alt du trenger å gjøre er å sortere avfallet i de riktige beholderne - som vi tilpasser etter dine behov. Vi kommer så og henter avfallet etter avtale.

Comprimatorbil-rutene våre fungerer på mange måter slik som renovasjonsbilen som henter avfall fra hjemmet ditt. Den største forskjellen er at du som næringskunde bestemmer selv hvor ofte, eller sjeldent, du ønsker henting. Du velger også selv hvilke avfallsfraksjoner dere skal sortere ut, og hvilke typer dunker eller containere dere skal benytte.

Vi er selvfølgelig behjelpelig med å finne de beste løsningene for deg og din bedrift.

Hentekalender Næringsavfall

Hentekalender Næringsavfall

Sorteringsveileder lengre ned på siden. Denne kalenderen er "levende" og blir kontinuerlig oppdatert ved endringer. Vi tar forbehold om feil. For eksempel vil henteruter rundt høytider normalt endres en måneds tid i forkant.

Som næringskunde kan du få beholderne dine tømt på oppkalling, ved at du tar kontakt når det er behov, eller på faste intervaller som du bestemmer. 

Trykk på henteruten (fargeboksene i kalenderen) for å lese mer og se hvilke områder som kjøres den dagen. På mobil må du velge dato først.

Ønsker du å få tilbud på avfallshenting?

Har du behov for å endre hentefrekvens? Ta kontakt!

Hvorfor sortere?

Det lønner seg å være nøye med avfallssortering. Ikke bare er det bra for miljøet, men det kan også føre til lavere kostnader for bedriften din. Jo bedre du sorterer avfallet, desto mer kan materialgjenvinnes. Dette gjør at du får mindre restavfall, som er dyrere å behandle. 

Materialgjenvinning gir også avfallet nytt liv i form av nye produkter, som er en vinn-vinn situasjon for både deg og miljøet. Slik oppnår du en mer kostnadseffektiv og miljøvennlig avfallshåndtering.

Din guide til riktig sortering

Våre avfallsbeholdere og containere er merket med symbol og navn på avfallsfraksjonen den skal benyttes til. Se under for en oversikt over de ulike avfallsfraksjonene som hentes, samt en sorteringsguide som kan lastes ned og skrives ut.

Avfallssymbol for Restavfall

Restavfall

Brennbart avfall av ulike typer.

Kan ikke inneholde: Store gjenstander over 60 cm, tau, stropper, not, metall, stein, betong, fliser, isolasjon, gips, elektrisk-, farlig- eller smittefarlig avfall.

Avfallssymbol for Papir

Papir og Reklame

Kontorpapir, reklamepapir, brosjyrer, aviser, tidsskrifter, konvolutter o.l.

Kan ikke inneholde: Plastbelagt papir, tørkepapir, servietter, gavepapir, matpapir.
Maks 10% fuktig.

Avfallssymbol for Matavfall

Matavfall

Rent matavfall som kjøtt, fisk, grønnsaker, bakevarer, kaffe og lignende. Tørkepapir.

Kan ikke inneholde: Emballasje, bestikk, potteplante, jordmasser, mat med emballasje, annet avfall.

Avfallssymbol for Plastfolie

Plastfolie

Myk plastfolie, eksempelvis krympeplast, bobleplast, plastposer.

Gjennomsiktig og farget plast må sorteres hver for seg.

Kan ikke inneholde: Hard plast, annen plastemballasje, stropper, surrebånd, papir, restavfall, matrester, EPS / isopor.

Avfallssymbol for Papp

Papp

Papp og brunt innpakningspapir.

Kan ikke inneholde: Plast, isopor, papir eller reklame. Maks 10% fuktig.

Avfallssymbol for Plastemballasje

Plastemballasje

Emballasjeplast som yoghurtbeger, såpeflasker, plastbeger.

Kan ikke inneholde: Matavfall, surrebånd, papp, papir, EPS / isopor, plast som ikke er emballasje.

Avfallssymbol for Glassemballasje

Glassemballasje

Emballasje av glass.

F.eks. syltetøyglass og glassflasker.

Kan ikke inneholde: Glass som ikke er emballasje, emballasje fra farlig avfall, herdet glass, drikkeglass, vinduer, keramikk.

Må være ren og tom.

Leveres sammen med metallemballasje.

Avfallssymbol for Metallemballasje

Metallemballasje

Emballasje av metall.

F.eks. hermetikkbokser.

Kan ikke inneholde: Metall som ikke er emballasje, emballasje fra farlig avfall, stekepanner, rister, engangsgriller, porselen.

Må være ren og tom.

Leveres sammen med glassemballasje.

Sorteringsveileder

Lovkrav og regelverk

Fra 1. januar 2023 trådte nye lovkrav i kraft som påvirker hvordan virksomheter må sortere avfallet sitt. Kravene gjelder bedrifter, lag, foreninger, arrangører av ulike arrangementer, kommunale tjenester og lignende der det oppstår husholdningslignende avfall. Å forstå og følge disse lovkravene er ikke bare viktig for miljøet, men det er også juridisk påkrevd.

Kravene innebærer at alle virksomheter hvor det oppstår husholdningslignende matavfall, park- og hageavfall, plastavfall og landbruksplastavfall, må sørge for at dette avfallet sorteres ut og leveres til materialgjenvinning.

For en detaljert forklaring på hva de nye lovkravene innebærer for din virksomhet, anbefaler vi Miljødirektoratets veileder.

Fra 1. januar 2025 kommer det nye krav som krever utsortering, separat innsamling og forberedelse til ombruk eller materialgjenvinning av papp, papir, tekstil og glass- og metallemballasje.

Med oss på laget er du allerede forberedt. Vår comprimatorbil-løsning er designet for å dekke alle nåværende, og potensielt fremtidige, lovkrav til avfallssortering. Dette betyr at du kan konsentrere deg om din kjernevirksomhet, vel vitende om at avfallet ditt blir håndtert i tråd med både dagens og morgendagens regelverk.

 • Hva koster det å leie en container?
  Hva det vil koste å leie en container for avfallshåndtering kan deles inn i to kategorier: ​ Faste kostnader: De faste kostnadene består av leie av containeren og transport frem og tilbake. Vi tar en liten sum i måneden for å leie ut containeren, som justeres ut ifra hvor lenge du har den. Frakt av containeren, levering og tømming, har fastsatte priser ut ifra hvor containeren skal. ​ Variable kostnader: Den siste biten av totalprisen er kostnaden for avfallet. Containeren blir veid før og etter tømming, slik at vi finner ut hvor mye avfall du leverte. Så betaler du en kilopris for avfallet, alt etter hva det er. Hvis du leier container til restavfall, blandet avfall, treverk, jern og metall eller noe annet, vil prisen justeres deretter. Hvis du ønsker et prisestimat til ditt neste prosjekt er det bare å ta kontakt. Da vil du få eksakte priser på leie og transport av containeren, og vi kan hjelpe deg med å estimere en kostnad for avfallet.
 • Hva er den mest brukte containertypen?
  For vanlig husrydding, oppussing eller andre prosjekter hjemme er det mest vanlig å leie en 10m³ åpen container. Kan sammenlignes med en veldig stor varebil. Vi har samme størrelse med lokk (tak på containeren) hvis det er ønskelig for å beskytte mot vær, vind eller tyveri. Hvis det er snakk om å tømme et helt hus, eller større oppussingsprosjekter, kan det lønne seg å leie en større container. Da er åpne 22m³ containere veldig vanlig å bruke. De er stor som et lastebil-plan og kan åpnes helt i bakenden slik at du kan gå inn i containeren uten å klatre. De er ca. 1,8 meter høy, så det er også mulig å laste over kanten fra sidene. Det er noe dyrere å leie og transportere de største containerne, fra 22m³ og oppover, men hvis du ender opp med å tømme en 10m³ container to ganger vil det totalt sett bli dyrere enn å tømme en 22m³ container én gang.
 • Hvor stor er containeren?
  Leier du en 10m³ container vil den være ca. 3,5 m lang, 2 m bred og 1,7 m høy. En 22m³ container er ca. 6 m lang, 2,5 m bred og 1,8 m høy. Vi har både mindre og større containere, alt etter behov.
 • Hva kan jeg kaste i containeren?
  Har du behov for å bli kvitt litt forskjellige typer avfall så anbefaler vi å leie en container for blandet avfall / usortert avfall. Da kan du kaste det meste av innbo og løsøre i samme container, f.eks. møbler, klær, treverk, plast, metall, kjøkkenskap og annet. Hvis du leier container for blandet avfall vil vi sende deg en sorteringsveileder med informasjon om hva som kan og ikke kan leveres i containeren. Dette kan være forskjellig fra kommune til kommune, derfor er det vanskelig å gi en eksakt fasit her. Det som er felles og gjeldende uansett er at farlig avfall kan ikke leveres sammen med annet avfall. F.eks. olje, maling, lyspærer, lysrør, impregnert treverk, gips og batterier. Ta kontakt om du er usikker. Hvis du skal rive bordkledning eller pusse opp hjemme slik at det blir mye treverksavfall kan det lønne seg å leie en egen container for treverk, da det er mye billigere å levere enn blandet avfall eller restavfall. En nyttig nettside når det kommer til avfallssortering er sortere.no. Den er mest nyttig for å vite hvordan du skal kildesortere hjemme, men det kan være et godt oppslagsverk for å lære mer om de ulike typene avfall. Vi er alltid behjelpelig med veiledning og informasjon rundt sortering, det er bare å ta kontakt.
 • Hvor mye kan jeg ha i containeren?
  Containeren kan fylles helt opp, så langt sideveggene går. Er det en lukket container må lokket kunne lukkes helt under transport. På grunn av trafikksikkerheten kan ikke containeren overlastes over kanten, og kan ikke bli for tung. Med mindre du kaster mye løse masser som sand, grus og stein er det ikke noen stor fare for at containeren blir for tung. Ta kontakt om du er usikker.
 • Hvor kan jeg ha containeren?
  Containeren blir levert og hentet med lastebil, og veien frem til stedet må tåle både vekt og størrelse på bilen. Utover det plasserer vi containeren så langt som mulig der du ønsker det. Det er vanligvis ikke noe problem å få containeren levert til innkjørsel eller parkeringsplass ved huset. Det er verdt å merke seg at hvis du har behov for å plassere containeren på noen andre sin eiendom, om det er hos naboen eller på offentlig grunn, er det ditt ansvar som leier containeren å ha tillatelse til å plassere containeren der. Vi kan være behjelpelig med å søke tillatelse hos offentlige myndigheter etter forespørsel fra deg.
 • Vil containeren ødelegge innkjørselen min?
  En åpen 10m³ container veier ca. 750 kg når den er tom, mens en 22m³ container veier mellom 2 og 3 tonn. Større containere veier mer og krokcontainere har større potensiale for å ødelegge underlaget enn liftcontainere. Dette er fordi liftcontainere løftes rett opp og ned av bilen, mens en krokcontainer dyttes av bilen bakover. Vi prøver vårt ytterste å ikke skade ytre miljø når vi arbeider, men alt underlag kan ta skade av lasting og lossing av containere. For midlertidig plassering vil de fleste asfalterte plasser fint tåle påkjenningen av en container. Plasseres de på plenen vil det lettere lages spor i bakken, og blir de stående lenge nok dør naturlig nok gresset under. Skal containeren stå over lang tid på samme sted er det større fare for at vekten av containeren og avfallet over tid vil presse containeren ned i bakken og lage spor, selv på asfalt. Da er det gjerne "beina" eller hjulene til containeren som setter spor. Er man veldig redd for å lage spor kan containeren plasseres på planker eller paller.
 • Hvor raskt leverer dere ut containere?
  Vi håndterer ordre fortløpende og kan ofte klare å levere ut container samme dag som du bestiller. Vi kan levere de fleste containere til de fleste steder innen 24 timer mandag til fredag. Hvis du har et ønske om å få containeren på en spesifikk dag, kanskje du vil ha den utlevert på en fredag slik at du kan arbeide i helgen, er det lurt å si ifra et par dager i forveien for å være sikker. Vi leverer ut containere som regel innenfor vår ordinære arbeidstid, som er mandag til fredag fra 07:30 til 15:30.
 • Hvilke områder betjener dere?
  Vi leier ut containere og driver avfallshåndtering i Rauma og Vestnes kommuner, samt Lesja Kommune og gamle Nesset, Ørskog og Haram kommuner. Vi har kontor på Åndalsnes og avdeling for containerutleie i Vestnes. Bor du i nærheten av Rauma eller Vestnes kommuner er det god sjans for at vi kan levere container til deg. Se også kartet lengre opp på siden.
 • Hva skjer hvis containeren blir full før prosjektet er ferdig?
  Hadde du mer avfall enn planlagt? Ingen problem. Vi kan raskt og enkelt bytte ut containeren med en ny tom container slik at du kan fortsette på prosjektet ditt. Det er bare å ta kontakt med oss å si at containeren må tømmes, og du trenger en ny en. Det er ingen ekstra kostnad med å få en ny container når vi skal tømme/hente den du har. Da fortsetter leieavtalen på den nye containeren, og du kan ta kontakt når den er klar for henting. Dette gjentar du så mange ganger du har behov for.
 • Tilbyr dere andre tjenester, som salg av hagejord, sagma/sagflis eller fiberduk?
  Ja, det gjør vi. Vi selger hagejord av typen Hage-Mix som passer godt til bruk i hagen hjemme, og sagma som er populært blant de som driver med dyr. Vi har også fiberduk av typen veiduk klasse 2 som vi selger. Hagejorden og sagflisen selges i løsvekt, og vi kan levere ønsket mengde eller du kan komme med henger og hente selv. Kommer du med henger så laster vi på ønsket mengde for deg. Fiberduken er på rull som er 4 meter bred og 110 meter lang. Du kjøper så mange lengdemeter du ønsker.
 • Hva slags avfallsfraksjoner henter dere på rute?
  Våre comprimatorbil-ruter henter ferdig sortert brennbart restavfall, matavfall, papp, papir, plastfolie, plastemballasje og glass- og metallemballasje. Vi tilbyr også henting/tømming av containere med lift- og krokbiler, samt andre oppdrag som kan utføres med pick-up, skapbil eller kranbil.
 • Hvor finner jeg informasjon om hva som skal sorteres hvor?
  Lengre opp på siden finner du en sorteringsveileder med de ulike avfallsfraksjonene som kan hentes med comprimatorbil. Denne veilederen kan skrives ut og henges på veggen som en praktisk referanse. Det finnes også mye god informasjon på nettsiden sortere.no (merk at de har en søkefunksjon for bedriftsavfall og en for privatavfall). Er du usikker kan du kontakte J.O. Moen Miljø AS for mer informasjon.
 • Hva menes med emballasje?
  Emballasje er materialer som omslutter eller beskytter varer. I avfallshåndtering er dette viktig, da det ofte avgjør hvilken type avfall det er snakk om. Plastflasker vil for eksempel sorteres som plastemballasje, mens metallbokser går under kategorien for metallemballasje. Det er viktig å merke seg at avfallsfraksjonen 'glass- og metallemballasje' kun skal inneholde emballasjematerialer av glass eller metall. For eksempel hører ikke en stekepanne av metall eller et vinglass hjemme her, da de ikke er emballasje. Derimot vil en vinflaske eller en hermetikkboks, som begge er eksempler på emballasje, leveres i denne fraksjonen. På samme måte skal avfallsfraksjonen for 'plastemballasje' kun inneholde plast som faktisk er emballasje. En såpeflaske eller et yoghurtbeger er derfor inkludert, mens en utestol av plast ikke hører hjemme i denne fraksjonen. Vi ønsker også å poengtere at emballasje fra farlig avfall må leveres for seg selv, uavhengig av hva emballasjen er laget av. Dette inkluderer blant annet sprayflasker, gassflasker, brannslukningsapparat o.s.v. Er du i tvil er det bedre å spørre en gang for mye enn en gang for lite.
 • Hva menes med kildesortering?
  Kildesortering betyr å sortere avfallet der det først oppstår, som for eksempel på arbeidsplassen eller i hjemmet, altså ved kilden til avfallet. Ved å sortere avfallet umiddelbart, sikrer man at de ulike avfallsfraksjonene som papp, plast, metall, glass, matavfall osv., blir så rene som mulig. Dette er essensielt for å kunne sende dem til effektiv materialgjenvinning. Hvis avfallstypene blandes, blir det mye vanskeligere å oppnå samme nivå av renhet og sorteringsgrad. Riktig kildesortering bidrar til å minimere forurensning og kostnader, og maksimere gjenbruksmulighetene for avfallet.
 • Hva er materialgjenvinning?
  Materialgjenvinning refererer til prosessen der avfallsmaterialer behandles for å lage nye produkter. For eksempel kan papiravfall gjenvinnes til nytt papir, plastavfall til nye plastprodukter, og metallavfall til nye metallprodukter. Dette er en form for ressursutnyttelse som reduserer behovet for å utvinne nye råmaterialer, og som samtidig minimerer avfallsmengden som går til forbrenning eller deponering. Materialgjenvinning er en sentral del av en sirkulær økonomi og bidrar til bærekraftig ressursforvaltning.
 • Hvordan fungerer deres comprimatorbilrute?
  Vår comprimatorbil henter avfallet ditt og komprimerer det i én enkel operasjon. Dette bidrar til færre turer, redusert klimaavtrykk, og dermed også lavere kostnader for deg.
 • Er deres tjeneste økonomisk fordelaktig?
  Ja, vårt fokus er å tilby en økonomisk løsning for innsamling av næringsavfall. Vår comprimatorbilrute minimerer antall turer, noe som reduserer både dine kostnader og vår miljøpåvirkning. Ved å samle inn avfall fra mange bedrifter samtidig kan vi holde prisene lave uavhengig av hvor din bedrift er lokalisert eller hvor mye avfall dere har. For å oppnå de største besparelsene på avfallshåndteringen er det også viktig at dere kildesorterer så mye av avfallet som mulig. Kildesortering vil si at avfallet sorteres der det oppstår, ved kilden. Da får vi de reneste avfallsfraksjonene og mer av avfallet kan gå til materialgjenvinning. Det vil også redusere mengden restavfall, som igjen reduserer deres utgifter.
 • Er denne tjenesten bare bra for miljøet, eller er det også økonomisk fornuftig?
  Det er begge deler! Vår tjeneste er ikke bare miljøvennlig, men også kostnadseffektiv. Det er god forretningsskikk og god samvittighet, rett og slett.
 • Er det noen skjulte kostnader eller gebyrer?
  Nei, det vi tilbyr er en gjennomsiktig prisstruktur uten skjulte kostnader. Det er imidlertid viktig å merke seg at feilsortering av avfall, som for eksempel å blande farlig avfall med restavfallet, kan føre til avviksgebyrer. Avviksgebyret avhenger av alvorlighetsgrad og arbeidsmengde for å rydde opp etter feilen. Hvis du som kunde oppdager at noe er sortert feil bør du snarest ta kontakt slik at vi sammen kan finne en løsning før avfallet hentes. Er du usikker er det bedre å spørre en gang for mye enn en gang for lite.
 • Hvordan kan jeg kontakte dere for mer informasjon eller for å løse problemer?
  Vi er tilgjengelige via telefon, e-post og sosiale medier for å svare på alle dine spørsmål og løse eventuelle problemer. Du er hjertelig velkommen til å besøke oss på Åndalsnes hvis du ønsker det. Kontaktinformasjon finner du på Kontakt Oss siden.
 • Er det noen lovkrav jeg må være klar over?
  Ja, nye lovkrav trådte i kraft fra 1. januar 2023. Disse krever at alle bedrifter som genererer husholdningslignende mat-, hage-, park- og plastavfall må kildesortere dette og levere det til materialgjenvinning. For mange bedrifter vil den største endringen være at matavfall ikke kan blandes med restavfallet lenger. Vi har satt oss grundig inn i lovverket og står klar til å hjelpe deg med overgangen. Vår løsning er i tråd med alle nåværende krav, og vi har også henteruter på plass for fraksjoner det forventes vil bli påkrevd å sortere ut i nær fremtid. For en mer detaljert forståelse av de nye lovkravene har vi laget en artikkel som tar for seg de viktigste endringene og hva du må være oppmerksom på. Den kan du lese her. Miljødirektoratet har også utarbeidet en veileder om de nye kravene, hvem de gjelder for, og hva det betyr for deg. Den finner du her. Nye lovkrav vil også tre i kraft fra 1. januar 2025 som krever utsortering av papp, papir, tekstiler og glass- og metallemballasje. Vi har allerede innsamlingsruter for papp, papir og glass- og metallemballasje. Vi har egne ordninger for bedrifter med mye tekstilavfall.

Ta kontakt for et uforpliktende tilbud

Ønsker du å vite mer eller få et pristilbud? Kontakt oss via telefon, e-post, sosiale medier eller kom innom vårt kontor. Vi tilpasser våre tjenester etter ditt behov.

Telefon: 71 22 32 50

E-post

Facebook / Instagram

bottom of page